Box 3 belasting over werkelijk rendement

(01-07-2019)

Een eventuele Box 3 belasting over het werkelijke rendement op spaargeld kan niet voor 1 januari 2021 worden ingevoerd. Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën afgelopen donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer debatteerde donderdag 27 juni jl. met de staatssecretaris over de belasting nagenoeg renteloze spaartegoeden, dit mede naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad, die oordeelde dat de vermogensrendementsheffing in strijd is met de mensenrechten.

De staatssecretaris begrijpt dat belastingbetalers niet accepteren dat zij worden aangeslagen voor een rendement dat ze niet maken. Hij kon echter nog geen concrete toezeggingen doen over een belastingheffing over het werkelijke rendement op spaargeld. En als dit al lukt, is dat niet eerder dan in 2021.

De staatssecretaris wees erop dat eenvoudige oplossingen grote nadelen hebben. Zo wil hij vermijden dat vermogende belastingplichtigen een belasting over het werkelijke rendement misbruiken door hun hoogrenderende vermogen op de peildatum even op een spaarrekening te zetten. Dergelijke ontwijkingsproblemen staan een stelsel waarin alleen nog het werkelijke rendement wordt belast, vooralsnog in de weg.

Hulp bij uw financiële vragen

Voor de meeste mensen is het heel goed mogelijk om zelf hun eigen financiële administratie bij te houden. Maar soms is hulp gewenst wanneer u als particulier te maken krijgt met specifieke vragen of complexe regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan erf- en schenkbelasting of een familielid die vanwege medische problemen niet meer in staat is zijn eigen zaken te regelen. En misschien denkt u alles naar behoren te hebben geregeld en wordt u plots geconfronteerd met een slepende bezwaar- of beroepsprocedure.

Nog breder kijkend, misschien komt u wel in aanmerking voor verschillende toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag en ziet u op tegen het aanvragen daarvan.

Particulier

Aantrekkelijke tarieven

In alle gevallen waarbij u de behoefte voelt om ondersteuning te hebben bij het inrichten van uw financiële situatie, loont het de moeite om contact met ons op te nemen. Samen met u bekijken we de mogelijkheden en door gebruik te maken van onze fiscale expertise komen we tot een fiscaal gezien optimale situatie.

Wij hebben jarenlange en uitgebreide ervaring op deze gebieden en samen met onze lage overheadkosten bieden we u deze dienstverlening tegen aantrekkelijke tarieven aan.


x