Box 3 belasting ook volgend jaar hoger dan bankrente

(7 november 2019)

Pas in 2022 kunnen spaarders een eerlijker heffing over hun spaargeld verwachten.
Daarom betalen spaarders ook volgend jaar weer meer belasting over hun vermogen, dan ze rente krijgen bij de bank. De spaartaks is volgend jaar 0,54 procent van je vermogen, meldt staatssecretaris Menno Snel in antwoord op Kamervragen. En dat is dan alleen nog maar voor de relatief kleine spaarders, met een belastbaar vermogen tot 72.797 euro (de eerste 30.846 euro spaargeld zijn vrijgesteld). Grotere spaarders, moeten volgend jaar 1,27 procent van hun vermogen afdragen aan de fiscus over hun vermogen boven de 72.797 euro en de echt grote
spaarders betalen nog meer. De belasting voor vermogens vanaf iets meer dan een miljoen euro bedraagt volgend jaar 1,6 procent.


Over de vermogensrendementheffing, want daar gaat het over, is al jaren veel te doen. Door de lage rente, betalen spaarders meer belasting dan dat hun spaargeld aan rendement oplevert. En dat is oneerlijk, oordeelde zelfs de Hoge Raad eerder dit jaar. De Belastingdienst gebruikte jarenlang een veel te hoog percentage om uit te rekenen wat vermogen gemiddeld oplevert aan rendement en wat er vervolgens aan belasting over betaald moet worden. In 2013 en 2014 hanteerde de fiscus een tarief van omgerekend 1,2 procent belasting op spaargeld en beleggingen. Onhaalbaar, tenzij er grote risico's worden genomen met beleggingen, vonniste de hoogste rechter van ons land.

 

Hulp bij uw financiële vragen

Voor de meeste mensen is het heel goed mogelijk om zelf hun eigen financiële administratie bij te houden. Maar soms is hulp gewenst wanneer u als particulier te maken krijgt met specifieke vragen of complexe regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan erf- en schenkbelasting of een familielid die vanwege medische problemen niet meer in staat is zijn eigen zaken te regelen. En misschien denkt u alles naar behoren te hebben geregeld en wordt u plots geconfronteerd met een slepende bezwaar- of beroepsprocedure.

Nog breder kijkend, misschien komt u wel in aanmerking voor verschillende toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag en ziet u op tegen het aanvragen daarvan.

Particulier

Aantrekkelijke tarieven

In alle gevallen waarbij u de behoefte voelt om ondersteuning te hebben bij het inrichten van uw financiële situatie, loont het de moeite om contact met ons op te nemen. Samen met u bekijken we de mogelijkheden en door gebruik te maken van onze fiscale expertise komen we tot een fiscaal gezien optimale situatie.

Wij hebben jarenlange en uitgebreide ervaring op deze gebieden en samen met onze lage overheadkosten bieden we u deze dienstverlening tegen aantrekkelijke tarieven aan.


x